HomeAgendaNieuwsInstantiesActiviteitenVrijwilligersFotoalbumOrganisatieOnze partnersContact

Repair Café in het inloophuis

25/10/2014

Zaterdagmorgen 25 oktober 2014 start het Repair Café in het inloophuis. Ria Hoving en haar vrijwilligers zullen die morgen aanwezig zijn. Defecte spulletjes en kapotte kleding  worden kunnen gebracht worden en samen met de vrijwilligers van het Repair Café zal geprobeerd worden alles te repareren. Het gaat om het herstellen van kleding e.d. en het repareren van kleine huishoudelijke apparaten. Het inloophuis is die morgen open van 10.00 - 12.00 uur. Elke laatste zaterdag van de maand is het Repair Café in het inloophuis.

Repair Café Putten is opgericht met het doel om:

a) repareren op een moderne manier terug te brengen in Putten

b) reparatiekennis te behouden en te verspreiden;

c) de sociale cohesie in de lokale samenleving te bevorderen door mensen met heel verschillende achtergronden en drijfveren met elkaar in contact te brengen in het kader van een inspirerend en laagdrempelig evenement.

In Putten zal het Repair Cafe in eerste instantie één keer per maand georganiseerd worden in het Inloophuis op de laatste zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur ’s ochtends, te beginnen op 25 oktober 2014.

De bezoekers gaan samen met de deskundige aan de slag, met de bedoeling er ook zelf iets van op te steken. Daarnaast zullen bezoekers, die nog even moeten wachten, worden voorzien van koffie/thee door de gastvrouw/heer van het inloophuis.

Waarom een Repair Café?

De Westerse maatschappij is gericht op consumeren. We kopen steeds meer spullen en gooien ook steeds meer weg. Luxegoederen die we bezitten, gebrui­ken we steeds korter. Zodra ze mankementen gaan vertonen – een stoel met een wiebelende poot, een cd-speler waarvan het klepje niet meer open wil, een wollen trui met een gaatje in de elleboog - gooien we ze weg en kopen een nieuw product. Veel spullen worden al weggegooid voordat ze een jaar oud zijn.

De mogelijkheid om het oude product te repareren, komt bij veel mensen niet meer op. Mensen weten ook niet meer hoe dat moet. Kennis op dit gebied verdwijnt zienderogen. Mensen die deze eenvoudige praktische kennis nog wel bezitten (zoals bv. am­bachtslieden, ouderen en mensen met een lagere op­leiding), worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant. Hun kennis wordt niet of nauwelijks benut. Terwijl deze mensen veel zouden kunnen bijdragen aan het duurzamer maken van de samenleving.

Door deze mensen in te schakelen als begeleiders bij reparatiebijeenkomsten, worden veel positieve effec­ten tegelijkertijd bereikt. Mensen die anders aan de kant staan, doen weer mee. Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. De hoeveelheid grond­stoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Verder helpt repareren in plaats van weggooien mee aan de beperking van CO2-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe pro­ducten – en het recyclen van oude – komt CO2 vrij.

In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Reparatie draagt bij aan een mentaliteitsverandering. Die is noodzakelijk om breed draagvlak te creëren voor een duurzame samenle­ving. Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.

 

Naar het volledige nieuws-overzicht

Openingstijden

Het inloophuis is vandaag geopend van 10:00 tot 12:00 uur.
Voor alle openingstijden: klik hier

Komende activiteiten

Bekijk alle activiteiten

Laatste nieuws:

De Koffiekan

De Koffiekan in 2023 In 2023 is het iedere eerste zaterdag van de maand van 10 tot 12 uur de Koffiekan in ‘t Hart van Put...lees verder

Zondagmiddag

De openingstijden van het inloophuis zijn op zondagmiddag met ingang van 1 januari gewijzigd. Het inloophuis is vanaf 1 januari...lees verder

Open atelier

Zaterdag 29 oktober is er van 14.00 tot 16.00 uur de mogelijkheid om creatief bezig te zijn. De kosten zijn €3,-. Je g...lees verder

Bekijk alle nieuwsberichten